What's in a name?

Nathalie Claes • 13 maart 2023

Hoe de naam Cerebloom ontstond 

Ik krijg regelmatig de vraag: "Cerebloom, waar komt die naam eigenlijk vandaan?" 
 
Het vinden van een naam was niet zo eenvoudig. Ik wilde graag een naam die paste bij mij, leuk klonk in mijn oren én die ook wel iets te vertellen had. Ik liet mijn creatief brein zijn gang gaan, en ik denk wel dat de naam toont waarvoor ik sta: creativiteit, authenticiteit, leren/groei én verbinding. 

Cerebloom komt van…de hersenen 


Als het gaat om psychisch en mentaal welzijn, zegt men wel eens dat ‘het in ons hoofd zit’. Cerebloom is daarom een woordspeling die verwijst  naar ‘cerebraal’ (d.w.z. ‘dat wat met de hersenen te maken heeft’) en naar ‘cerebellum’, ofwel de kleine hersenen. 


De kleine hersenen hebben eigenlijk een soort schakelfunctie, die zorgt dat er afstemming is tussen de zintuiglijke waarneming (wat we zien, horen, ruiken,...) en beweging en dus eigenlijk ook voor balans. De kleine hersenen beïnvloeden ook onze emotionele en mentale processen en is belangrijk voor verschillende cognitieve processen, waaronder aandacht, taal en emotieregulatie (plezier, angst).



Cerebloom staat voor…de wens om te groeien 


Ook als we de aparte delen ‘Cere’ en ‘Bloom’ bekijken, krijgen ze samen betekenis. 


Laten we simpel starten: het is waarschijnlijk geen verrassing dat ‘bloom’ afkomstig is van het Engelse woord voor bloeien en groeien. Cere verwijst naar het Latijnse ‘quarere’,wat ‘wensen’ of ‘zoeken naar’ betekent. Daarnaast verwijst het ook naar ‘creare’, wat ‘creëren’ betekent. We kunnen onze eigen groei vormgeven, volgens onze eigen zienswijze, volgens onze eigen noden. 

 

Groeien, het is voor mij iets dat we ons leven lang doen. Ik geloof ook echt in (zelf)ontplooiing. Het is een proces, waar ik maar wat graag deelgenoot van ben. Het is zo mooi om te zien, zowel in de natuur als bij mensen. Denk maar aan ontluikende bloemen in de tuin of hoeveel een baby en kind niet leert. 



Cerebloom groeit uit…verbinding en (moeder)liefde 


Een mooi toeval wil dat Ceres de Romeinse godin van de akkerbouw (yep, weer een verwijzing naar groeien!) én de moederliefde is.

Beter bekend is haar Griekse tegenhanger, Demeter, de godin van het leven en menselijke beschaving: dus verbinding tussen mensen. 

 

Dat sluit aan hoe ik als mens in het leven sta: ik hou van oprechtheid, authenticiteit en verbinding. Voor mij is één van de mooiste verbindingen ook het moederschap. In 2022 werd ik mama van een pracht van een dochter. De onvoorwaardelijke liefde die ik voor mijn dochter voel, wakkerde mijn passie en enthousiasme om andere mensen en mezelf écht te ont-moeten  en om me onvoorwaardelijk open te stellen en te luisteren naar andere mensen en hun verhaal. 


Groeien doen we in verbinding. Let’s g(r)o(w) together! 


Weggeblazen door de inhoud van deze blogpost? Deel hem via:

door Nathalie Claes 17 december 2024
Als eerstelijnspsycholoog werk ik nauw samen met verschillende actoren in de eerste lijn. Vanuit de multidisciplinaire groepspraktijk Hal kwam er de vraag om een laagdrempelig eerstelijnspsychologisch groepsaanbod te ontwikkelen rond ademhalings- en relaxatietraining gericht op het omgaan met spanning en hyperventilatie. Zo gezegd, zo gedaan. Samen met Liesbeth Michels (kinesitherapeut, fasciatherapeut, mindfulnesstrainer) sloegen we de handen in elkaar en zetten we een groepstraining van 4 sessies op poten waarin we aan de hand van het KOP-model ingaan op hoe spanning en hyperventilatie ontstaan, welke klachten daar onder kunnen vallen, welke omstandigheden hier toe bijdragen en hoe ook onze persoonlijke stijl een invloed heeft op het ontstaan en in stand houden van deze klachten. Nog belangrijker is dat we in de sessie tijd en ruimte voorzien om relaxatie- en ademhalingsoefeningen te doen en handvaten aanreiken om met spannings- en hyperventilatieklachten om te gaan. Het groepsaanbod zal voor een eerste keer georganiseerd worden in maart 2025 en zal plaatsvinden in groepspraktijk Hal (weg naar de Grauwe Steen 5, 3550 Heusden-Zolder). Het aanbod staat open voor iedereen die ouder is dan 15 jaar, zolang er nog plaatsen beschikbaar zijn. Geïnteresseerd in het groepsaanbod? Neem dan gerust een kijkje op deze pagina. 
door Nathalie Claes 22 december 2023
Mijn collega, Karlien Van de Broek (De Babyoase) en ikzelf sloegen de handen in elkaar en werkten een groepsaanbod uit binnen de eerstelijnsconventie voor ouders en zorgfiguren van kinderen van 0 tot 2 jaar. Wij zijn beiden gespecialiseerd in perinatale psychologie en zijn dan ook gepassioneerd in de ondersteuning van (nieuwe) ouders, gezinnen. In het groepsaanbod staan we stil bij verschillende thema's die we in onze praktijk vaak zien terugkeren en die we als professionals ook belangrijk vinden. Zo staat in het traject veerkrachtig ouderschap centraal, en bouwen we de verschillende sessies op rond de verschillende pijlers ervan: Mild ouderschap : zelfzorg, zelfvertrouwen + geloof in eigen kunnen Verbindend ouderschap : met het kind, elkaar en zichzelf alsook de bredere omgeving ACTief ouderschap: Emotie- en stressregulatie: begrip en kunnen omgaan met de eigen emoties en spanning (Co-)regulatie van emoties en spanning bij kinderen door sensitief-responsief opvoeden: alert zijn voor de noden van je kind en erop kunnen reageren De groep zal voor de eerste maal georganiseerd worden in februari 2024. De praktische informatie over de inhoud, data, kostprijs kan je hier terugvinden.
door Nathalie Claes 22 juni 2023
Vanaf heden werk ik ook als eerstelijnspsycholoog binnen de conventie . Je kan bij mij terecht voor zowel eerstelijnspsychologische zorg (ELPZ) als gespecialiseerde psychologische hulp (GPZ). De conventie sluit erg nauw aan bij mijn visie op geestelijke gezondheidszorg, dus ik kijk er ook enorm naar uit om mijn schouders mee te kunnen zetten onder dit project. Binnen het project bied ik hulp aan (jong)volwassen en ouderen, dat wil zeggen personen vanaf 15 jaar. als 'ELP' psycholoog zet ik me nog steeds in voor de thema's waarvoor je voorheen al bij mij terecht kon. Denk bijvoorbeeld aan je mentaal welzijn tijdens zwangerschap of bij het ouderschap, zwangerschapskeuze, of -verlies, stressklachten of je humeur of algemene levensvragen,... Wil je meer weten over eerstelijnspsychologische zorg en wat het inhoudt? Ik bundelde de informatie voor jou op deze webpagina.
Share by: