De mens als boom

Nathalie Claes • 22 maart 2023

Waarom ik een boom in het logo verwerkte


Zoals je hier al kon lezen zit de naam Cerebloom tjokvol betekenis. Ik wilde graag een goed logo. Ik wist duidelijk wat ik niét wilde: geen duizend-in-een-dozijn, geen logo generator. 
 
Nee, ik wilde een eigenheid, creativiteit die op de koop toe ook de betekenis van de naam weergaf. Een hele boterham dus. En zo ging ik aan het kribbelen, krabbelen, brainstormen. Kauwen. Herkauwen. Ik hertekende het logo ettelijke malen, liet het zien aan familie en vrienden en vroeg advies aan een vriend die thuis is in grafisch ontwerp (thanks, Franco!) en ging zelf aan het ‘smodderen’. 


Trouwens, ‘smodderen’, rondspelen, je helemaal laten gaan in iets dat je leuk vindt, dat is iets dat we als volwassen mensen soms te weinig doen. Misschien schrijf ik later er wel eens iets over. 


Terug naar het logo: als je naar het logo kijkt, zie je – hopelijk - verschillende dingen. Een silhouet van een gezicht, een hand én een boom. 


Een gezicht, want de mens in al zijn facetten staat centraal. De dingen die we graag laten zien, de dingen die we niet willen laten zien en de dingen die we misschien niet zien op het eerste zicht, maar aan bod komen als we even samen anders naar de dingen kunnen kijken. 


De hand, of een arm, die het gehele logo omarmt en ondersteunt. Want als hulpverlener is dat voor mij nog altijd de essentie van het hulpverlener zijn: er zijn voor andere mensen. Contact van mens tot mens en steun bieden. Zoals Bill Withers het zo mooi zong: “You just call on me [brother] When you need a hand, we all need somebody to lean on(uit ‘Lean on me’)”.


En dan een boom. Misschien is dat op het eerste zicht wat gek, een boom. Voor mij stond het echter als een paal boven water dat ik een boom in mijn logo verwerkt wilde zien. 


Ik hou van tijd doorbrengen in de natuur. De zee of het bos, ze weten me beiden wel te bekoren. Voor mij is het erg rustgevend om in een bos te zijn. Te kijken naar de reuzen rondom, verwonderd om het leven dat ze herbergen.

 

Heb je ooit al eens écht naar een boom gekeken? Waaruit hij voortkomt? Wat er groeit en leeft rond de wortels? Hoe de stam eruit ziet? En hoe hij naar de lucht reikt? Ons voorziet van schaduw en verkoeling, maar ook van zuurstof?


De levensboom of ‘Yggdrasil’ uit de Noorse mythologie heeft me ook altijd wel begeesterd. Yggdrasil is volgens de overleveringen de verbinding tussen de verschillende werelden. Verbinding tussen dat wat was (onderwereld), dat wat is (de ‘mensenwereld’) en dat wat zal zijn (in de Noorse mythen de ‘Godenwereld’). 


Bomen symboliseren groei en het leven. Voor mij is het ook hoe ik naar de mens kijk. 


De wortels van een boom linken naar ons verleden, of onze “basis”. De wortels hebben een goede voedingsbodem nodig om te kunnen (over)leven en groeien. Een boom die goed geworteld zit in de grond blijft stevig staan, hoe hard het ook stormt. 


De stam van een boom brengt ons in het heden, in het contact met (de mensen in) onze omgeving. Het vormt de kern van ons zijn, het zichtbare en tastbare zelf.

 

Tot slot verwijzen de takken en het kruin van de boom naar flexibiliteit. Net zoals de takken van een boom mee bewegen met de wind en het gebladerte verandert afhankelijk van het seizoen, is het belangrijk dat wij ons aan kunnen passen aan verschillende situatie(s) en leren omgaan met moeilijkheden en obstakels, zonder het contact met onszelf te verliezen. Ze kunnen bewegen, en brengen ons naar onze bestemming, onze toekomst. Ook al is die soms nog onzeker of onduidelijk. Als mensen zijn we uitgerust met een goed stel hersens dat in staat is steeds nieuwe verbindingen te leren en zich aan te passen (ze noemen dat ook wel ‘neuroplasticiteit’). 


De bladeren die vallen, kunnen trouwens dan weer een voedingsbodem zijn vol nutriënten waaruit andere zaken kunnen groeien. Kortom, de boom is een symbool van een levenscyclus, van kansen, van standvastigheid; een symbool van verbinding; een symbool van rust en een symbool van openheid en verwondering.


Als je binnenkort eens in een bos bent, of in een omgeving met bomen, nodig ik je graag uit om eens even stil te staan bij waar je op dat moment bent en te genieten van de ervaring.

Weggeblazen door de inhoud van deze blogpost? Deel hem via:

door Nathalie Claes 17 december 2024
Als eerstelijnspsycholoog werk ik nauw samen met verschillende actoren in de eerste lijn. Vanuit de multidisciplinaire groepspraktijk Hal kwam er de vraag om een laagdrempelig eerstelijnspsychologisch groepsaanbod te ontwikkelen rond ademhalings- en relaxatietraining gericht op het omgaan met spanning en hyperventilatie. Zo gezegd, zo gedaan. Samen met Liesbeth Michels (kinesitherapeut, fasciatherapeut, mindfulnesstrainer) sloegen we de handen in elkaar en zetten we een groepstraining van 4 sessies op poten waarin we aan de hand van het KOP-model ingaan op hoe spanning en hyperventilatie ontstaan, welke klachten daar onder kunnen vallen, welke omstandigheden hier toe bijdragen en hoe ook onze persoonlijke stijl een invloed heeft op het ontstaan en in stand houden van deze klachten. Nog belangrijker is dat we in de sessie tijd en ruimte voorzien om relaxatie- en ademhalingsoefeningen te doen en handvaten aanreiken om met spannings- en hyperventilatieklachten om te gaan. Het groepsaanbod zal voor een eerste keer georganiseerd worden in maart 2025 en zal plaatsvinden in groepspraktijk Hal (weg naar de Grauwe Steen 5, 3550 Heusden-Zolder). Het aanbod staat open voor iedereen die ouder is dan 15 jaar, zolang er nog plaatsen beschikbaar zijn. Geïnteresseerd in het groepsaanbod? Neem dan gerust een kijkje op deze pagina. 
door Nathalie Claes 22 december 2023
Mijn collega, Karlien Van de Broek (De Babyoase) en ikzelf sloegen de handen in elkaar en werkten een groepsaanbod uit binnen de eerstelijnsconventie voor ouders en zorgfiguren van kinderen van 0 tot 2 jaar. Wij zijn beiden gespecialiseerd in perinatale psychologie en zijn dan ook gepassioneerd in de ondersteuning van (nieuwe) ouders, gezinnen. In het groepsaanbod staan we stil bij verschillende thema's die we in onze praktijk vaak zien terugkeren en die we als professionals ook belangrijk vinden. Zo staat in het traject veerkrachtig ouderschap centraal, en bouwen we de verschillende sessies op rond de verschillende pijlers ervan: Mild ouderschap : zelfzorg, zelfvertrouwen + geloof in eigen kunnen Verbindend ouderschap : met het kind, elkaar en zichzelf alsook de bredere omgeving ACTief ouderschap: Emotie- en stressregulatie: begrip en kunnen omgaan met de eigen emoties en spanning (Co-)regulatie van emoties en spanning bij kinderen door sensitief-responsief opvoeden: alert zijn voor de noden van je kind en erop kunnen reageren De groep zal voor de eerste maal georganiseerd worden in februari 2024. De praktische informatie over de inhoud, data, kostprijs kan je hier terugvinden.
door Nathalie Claes 22 juni 2023
Vanaf heden werk ik ook als eerstelijnspsycholoog binnen de conventie . Je kan bij mij terecht voor zowel eerstelijnspsychologische zorg (ELPZ) als gespecialiseerde psychologische hulp (GPZ). De conventie sluit erg nauw aan bij mijn visie op geestelijke gezondheidszorg, dus ik kijk er ook enorm naar uit om mijn schouders mee te kunnen zetten onder dit project. Binnen het project bied ik hulp aan (jong)volwassen en ouderen, dat wil zeggen personen vanaf 15 jaar. als 'ELP' psycholoog zet ik me nog steeds in voor de thema's waarvoor je voorheen al bij mij terecht kon. Denk bijvoorbeeld aan je mentaal welzijn tijdens zwangerschap of bij het ouderschap, zwangerschapskeuze, of -verlies, stressklachten of je humeur of algemene levensvragen,... Wil je meer weten over eerstelijnspsychologische zorg en wat het inhoudt? Ik bundelde de informatie voor jou op deze webpagina.
Share by: